През 21ви век имахме "честта" да усетим няколко финансови кризи, но само три от тях имаха драстичен ефект върху световната икономика.

2001-2002 Икономическата криза в Аржентина

2007-2009 Световната Финансова криза

2014 Финансовата криза в Русия

Какво е общото между тези три събития?

Ако погледнем в годините, когато са се случвали тези кризи ще забележим, че поредността им е на всеки 5 години от предишната такава. Също така, те всички са обвързани с финансовия сектор. Защо се случва това?

На практика световната икономика представлява "балон", който нараства прогресивно през годините, докато цените на основните стоки и продукти не достигнат критични нива. Тези нива правят основните стоки и продукти непосилни за някои групи от населението и това е момента в който балонът се пръска. Тази експлозия води до сриване на световната икономика като след себе си води следните пет последствия:

  1. Цените на основните стоки и продукти се връщат обратно към нормалните им нива
  2. Малките и някои от средните компании в засегнатите сектори фалират
  3. Процентът на безработицата скача заради точка 2
  4. Броят хора, които изпадат в крайна бедност се увеличава поради последиците от точка 3
  5. Световна Финансова Криза

Как да предвидим следващата финансова криза и какво да направим за да бъде тя доходоносна за нас?

Ако погледнем в графиките на SP500DAX30 и SSE ще забележим, че цените на трите индекса са изключително високи, което значи, че "балонът" вече е пораснал през последните 5 години. Преди да се опитаме да предвидим следващата криза, е добре да се запознаеш със споменатите индекси:

SP500

SP500 е индексът който измерва развитието на 500те най-големи компании в списъка на САЩ, които се занимават с основни продукти и стоки. Той е един от главните финансови индекси на САЩ като много хора смятат, че той показва състоянието на икономиката в САЩ.

S&P500 Chart - 21st century Financial Crisis v.4 by Gero Nikolov

DAX30

DAX е индексът, който показва състоянието на 30те най-големи компании в Германия. Той се търгува в Frankfurt Stock Exchange.

DAX30 Chart - 21st century Financial Crisis v.4 by Gero Nikolov

SSE

SSE е индексът, който показва състоянието на икономиката в Китай. Той се търгува в Shanghai Stock Exchange.

SHA Graph - 21st century Financial Crisis v.4 by Gero Nikolov

Време за предсказание

Следващата финансова криза ще започне с нуждата от повече квалифицирани кадри, които да покрият специфични части на различните бизнеси. Фактът, че ще има повече свободни работни места от колкото кадри, които да ги поемат ще доведе до масова "размяна" на професионалисти между работодателите. Как един професионалист може да бъде откраднат?

Работейки в компания означава, че разменяш времето си за определена сума, позната още като заплата.

По-големите компании ще започнат да предлагат по-високи заплати с цел да си набавят най-добрите професионалисти на пазара. Това от своя страна ще доведе до огромно количество стрес в по-малките и неопитни компании, което ще се отрази на пазара като цяло.

Защо смятам така?

В едно от предишните ми работни места бях на позиция R&D Мениджър, там загубихме един он нашите най-ценни професионалисти поради по-високо предложение от конкурентна фирма. След като тя напусна, отне на фирмата повече от 6 месеца да намери кадър, който да замени качествата и на половина. Това се отрази не само в работата на екипа, но и на цялостната печалба на компанията. И това беше само началото...

Как това може да бъде доходоносно за теб?

Нека първо погледнем през очите на така нареченият "Работник". Ако разменяш времето си за определена сума пари, позната още като заплата (като мен), трябва да знаеш че ще започнеш да получаваш изключително добри оферти от множество различни компании (разбира се това зависи от твоят цялостен опит). Но това в никакъв случай не значи, че трябва да скочиш на първото такова предложение.

Преди да приемеш офертата проучи добре компанията, особено ако тя е нова на пазара и никога не си чувал(а) за нея.

Веднъж след като си сигурен(а), че компанията няма да фалира, когато кризата настъпи и офертата им е добра, можеш да процедираш към преместването си. Освен ако текущата ти компания не е предложила по-добри условия.

Правило: Не се притеснявай от това да продължиш напред. В края на деня всички правим бизнес, дори и да не го осъзнаваме.

Ако ти си от страната на така наречения "Работодател" и това се случи има едно много просто правило, което да последваш с цел запазването на професионалистите в компанията. Уважи техния избор, но ако компанията може да си го позволи предложи по-висока сума.

Правило: Работниците са живи същества, които имат собствени нужди, планове и различни разходи.

Финални думи.

Надявам се тази статия ти е била от ползва и имаш по-ясна представа къде точно се намира световната икономиката в 2019 година. Не забравяй:

Не се страхувай от кризата, намери начин да вземеш максимума от нея!