Всички ние имаме моменти в които се чувстваме изтощени... Всичко се разпада изпод краката ни и единственото, което ни остава е факта, че сме живи. Но освен неимоверните трудности, през които минаваме по време на този период, ние подобряваме себе си и придобиваме нови качества.

Много прости качества: Научаваме се да работим с всякакви проблеми, Преживяваме инфаркт, Подбряваме личностите си

Но преди да стигнем до тези таланти, трябва да минем през най-дълбоките води, така че да вървим!

Какво представлява "преумората"?

Според психологията "да бъдеш преуморен" представлява състояние на ума, което се проявява при прекомерно претоварване.

Звучи логично нали? Но нека погледнем реалистично над нещата. Ако когато си представиш крайния резултат се чувстваш щастлив, то значи проблема не е в това, че даваш всичко от себе си за да го достичнеш. Проблемът идва от това, че ти не си достатъчно мотивиран(а) да преминеш през трудностите по пътя.

Защо губим надежда в нашите идеи, когато нещата "загрубеят"?

Причините за това са безброй, но една от главните е:

Човешкият мозък е така устроен да очаква резултати, колкото е възможно по-скоро.

За това и ако не започнем да виждаме някакъв вид възращаемост от страна на нашия проект, губим и интерес към него.

Липсата на подкрепа, би могла да доведе човек до огромни успехи или да унищожи велика идея.

Според горния цитат, "човешкият мозък е така устроен да очаква резултати" и ако тези резултати са отрицателни биха могли да ни създадат много сериозни проблеми, които да намалят нашата продуктоспособност и нашите идеи.

Лично аз изпитах този проблем, докато работех по един от моите проекти. Докато траеше процеса по разработката доста мои приятели, казваха че идеята ми е глупава и не си заслужава времето. Казваха, че никой, никога не би я използвал, но скоро след като бе представена публично тя се превърна в един от най-използваните софтуери за създаване на потребителски директории в WordPress.org общността.

Нека споделя нещо с теб, нещо което научих през годините. Понятие като лоша реклама не бива да съществува в речника ти. Ако хората говорят за идеята ти значи същите тези хора са използвали твоя продукт и възможността някой друг да последва това е над 99%.

След като разбрахме, какво представлява преумората е време да видим и как да се избавим от нея.

Как да се изправим ако изпаднем в капана на преумората?

Ако това се случи, ще бъдеш изправен(а) пред две възможности. Да се предадеш или да свиеш дланта си и да "удряш", докато вратата, която стои пред теб и успеха ти не се пречупи.

Разбирам, че ще бъде трудно, но не спирай да си повтаряш: Продължавай, няма какво да те спре, щом стигна до тук можеш и още!

Първо: Изправи се пред проблемите.

Седни и направи таблица с належащите проблеми. Представяйки си така нещата ще придобиеш по-ясна представа, какво се е случило за да се стигне до тук. След това ще успееш да намериш решение за всеки един от тях много по-лесно и правилно.

Стъпка по стъпка, ден след ден, ще успееш да прескочиш тази бариера.

Ако нещо не се получава от третия път, вероятно не се нуждаеш от него или пък правиш нещо грешно. За това върни се обратно при таблицата и провери "рецептата".

Аз лично имах такова преживяване, не отдавна след подписването на договор за нов проект. Имах възложена задача да създам архитектурата на този нов продукт, чиято идея беше обвързана с виртуалния хазарт. Мъчих се пет последователни дни, докато партньорът ми не дойде и не каза нещо много просто: "Защо не започнеш от начало?". Повярвай ми, понякога започвайки от начало е много по-правилно от колкото ако избереш да продължиш с "боксуването".

Второ: Не сваляй гарда, когато си под напрежение.

С проблемите идва и стреса. Със сигурност не е никак приятно, но запомни: Ти все още си жив(а)!

Пропомняй си това, винаги когато нещата започнат да изглеждат безнадеждно. Също запомни едно, не си позволявай да изпаднеш в депресия. Ако това се случи, вземи почивка. Необходими са ти само три дни за да се изключиш от всичко и след това ще се върнеш с нови сили!

Трето: Усъвършенствай се.

След като се изправиш пред проблемите наруши статутното и намери решение за тях. Отговори на тези въпроси:

  1. Защо тези проблеми бяха толкова трудни?
  2. Какви са техните скрити напътствия?
  3. Къде стоиш след решаването им?

Добре дошъл(а) обратно!