Пазарът с акции е известен с това, че е доста непредвидим и според търговски психолози би било глупаво да се смята, че никога няма да има загуби. Професионалистите в тази сфера също са добре запознати с факта, че не всички инвестиции са печеливши и колкото по-бързо се научите да приемате загубите като урок и мотивация, толкова по-добре. Като Ваша цел трябва да се фокусирате върху нещата, които зависят от Вас, а не как всеки ден да бъде финансово изгоден.

Психолозите предупреждават, че един успешен ден не е този, който е докарал печалба, а по-скоро ден, в който сте провели обширно проучване и сте следвали стриктен план. По-важно е да не бъдете обсебени от неизбежната потенциална загуба, а всичките Ви усилия да бъдат насочени към по-добри стратегии за инвестиране. Фондовата борса не е място за правене на бързи пари в краткосрочно време, а по-скоро може да бъде описан като процес на учене, който евентуално може да бъде доходоносен в дългосрочен план.

Вместо да преследвате перфекционизъм, опитайте се да имате по-реалистична представа за фондовата борса. Не всяка загуба е провал и този урок ще Ви бъде полезен да не се задълбавате в изминали грешки, а да се фокусирате върху нещо по-продуктивно. Разгледайте тази премиум статия, за да разберете как да минимализирате загубите си.