Последната седмица (24.02.2020 - 28.02.2020) станахме свидетели на една от най-лошите седмици във финансовия свят от "Световната Финансова Криза" през 2007-2008 до сега. Само за седмица финансовите индекси на САЩ паднаха с над 10%, което ги доведе до рецесивни нива подобно на събитията от 2007 година. Как това повлия на света и какво се крие в основата?

Благодарение на пандемичният разрастък на COVID-19, който се случи в края на Февруари 2020 и тежките мерки, които Китай взе за да намали потенциалните щети от него целият свят го усети. Тези събития внесоха паника у всекиго и целият свят започна да функционира на "емоции", което винаги е най-лошият сценарий. За щастие този срив не успя да срине световната икономика и с бавни темпове започваме наблюдаваме подобрение на финансовите пазари.

Въпреки, че с радост бих писал повече на тема "Икономика" и "Финансови Пазари", тази статия не е насочена към това. Тук ще насочим вниманието си по-скоро върху това как финансовата рецесия и паниката рефлектираха върху нашето ежедневие, и как бихме могли да се предпазим от "рецесията в личен план".

Растежи & Падения

Както сам(а) знаеш, в живота има растежи и падения. Печалби и загуби, които работят по абсолютно същия начин, по който и финансовите пазари. Когато в продължителен период се натрупат множество "печалби" е добре да имаш едно на ум, че скоро би последвала корекция. Защо се случва това?

Всичко в природата трябва да бъде балансирано за да работи добре. Множеството успехи означават, че достигаш целите си твърде бързо и е възможно да си прескочил(а) някое ключово стъпало, което да ти позволи да продължиш нагоре. За това е необходима корекция, която би ти позволила да наваксаш изпуснатото. По точно този начин работи всяка част от природата, дори и понякога това да не ни харесва. Какво би последвало ако не успееш да се справиш с корекцията правилно?

Ако забележиш идващ проблем, но избереш да го игнорираш обикновенно корекцията прераства в рецесия и след това в "криза", но за това ще говорим в последваща статия. Такъв тип неприятно събитие се случи в целия свят през изминалата седмица с разрастващия се COVID-19. Китай забеляза проблема, но останалата част от света избра да го игнорира и това ни подтикна към ситуация на "пандемична паника", в която хората изкупуваха всичко от магазините и се подготвяха за края на света.

Това според мен е един от най-добрите примери, какво би станало ако забележиш идващ проблем, но избереш да го игнорираш. За това нека видим...

Как да забележим проблема и да се предпазим от него?

Въпреки, че пиша тази статия, аз лично изпитах цялата ситуация на собствените си рамене, както всички останали. Когато паниката започна имахме работещ търговален робот, който регистрира 50% от капитала в загуби само за ден (27.02.2020) тогава и рецесията започна за мен.

Въпреки, че знаех за проблемите в световен мащаб избрах да ги игнорирам и това ми коства време, пари и най-важното здраве. Какво да направим в такава ситуация?

Ако стигнеш до момент в който опитваш всякакви неща, но нищо не сработва по план е време просто да спреш. Поеми си дълбоко въздух и приеми последствията. Със сигурност това не е никак приятно, но това е правилния начин за справяне със ситуацията. Когато успееш да се справиш с "паниката" е време да "рестарт".

Вземи си почивка, отиди на място на което обичаш да бъдеш и поговори с някого, който би те разбрал. Разбирането е най-важното нещо в такъв тип ситуации. Дори да не споделяш точно, какво се е случило, дори и да не обсъждате тази тема, приятелското рамо ще ти помогне повече от колкото би могъл(а) да си представиш.

Какво направих аз за да се върна обратно на борда?

Както споменах по-горе, взимането на почивка е ключово. Аз избрах да отида на малко пътешествие. Промяната на мястото за известно време може да бъде част от пътя до изчистване на съзнанието ти. Когато решихме да напуснем знаех, че е време да спра да мисля за проблема с цел да успея да изчистя мислите си от "токсичните размисли". За това просто се отпуснах и се насладих на пътуването.

След като се върнахме реших да посетя стар приятел, който не бях виждал от известно време. В този момент усетих, че нещата започват да се нареждат отново и е време да открия решение на проблема, който причини цялата ситуация.

Последни думи

Когато забележиш идващ проблем, не го игнорирай. Дори и това да стане несъзнателно, запомни най-важното - не се паникьосвай. Животът е така устроен да има растежи и падения!

Надявам се че тази статия ти е била интересна и най-важното, открил(а) си стойност в нея. Благодаря ти за отделеното време!

Оригиналната статия е публикувана в LinkedIn профила ми, който можеш да намериш тук.