От зората на времето хората се учат от грешките си, по-умните се стараят да учат не само от своите грешки, но и на тези около тях.

Чувайки тази мисъл в ранна детска възраст се замислих над идеята да намеря правилните хора, от които да се уча с годините попивайки всичко свързано с моите интереси и разбирания. Което от своя страна доведе, както до много грешни решения, така и до много успехи. И ето ме тук в 2019 с опит в множество различни сфери и идеи.

Но нека започнем всичко от начало и се върнем в дебрите на историята.

Кои са правилните хора (ментори)?

Това е най-важният въпрос и може би най-времеотнемащият за отговаряне. Защо е изключително важен ли?

Колкото по-бързо откриеш правилните хора за теб, толкова по-бързо ще започнеш да се учиш и да развиваш своите таланти. Разбира се процентно погледнато шансовете винаги са 50/50. За това преди да "хвърлиш" цялото си доверие върху първият по-успешен или по-успешно изглеждащ човек разбери в коя сфера би желал(а) да се развиваш.

Какви са твоите цели? Искаш да имаш успешна кариера или пък искаш да промениш света? Разбери коя е твоята ниша като по този начин ще имаш по-широк кръгозор над хората около теб и хората, от които би искал(а) да се учиш.

Струва ти се объркано? Не се притеснявай, когато прочетеш цялата история ще придобиеш по-голяма яснота над това, как да намериш правилният отговор.

Тримата ментори: M, Y, S

Какво означават буквите M, Y, S? Те са пряко свързани с хората и реда, в който тези три качества успяха да променят моя живот към по-добро.

M

M от латинската дума laboranteM, която в превод означава работливост.  Първият човек, от когото разбрах че трябва да черпя знания и идеи ме научи на може би най-важният и ценен урок:

Успехът е преплетен в множество неуспехи, провали и падения. Но ако наистина желаеш да постигнеш целите си не спирай да работиш!

Докато четеш тези редове може би си казваш - "Всеки знае това.", но се замисли кога за последно отдели повече от един час на ден над някоя твоя идея, нещо което те прави щастлив(а)? Знам, че в днешно време ежедневието е много напрегнато и времето ни е разпръснато на различни посоки всеки ден. Но поставяйки си за цел да отделяш поне по 3 часа на ден върху твоите интереси (без значение дали са реалистични или не) една от трите стъпки към успеха е изпълнена.

Кое е трудното в това да намериш тези три часа на ден ли? Факта че денонощието ни съдържа само 24 часа от които е препоръчително сънят да бъде поне 8, работата ни е фиксирана в около 9 и остават само още 7. В тези свободни 7 часа трябва да организираш плана си изключително добре, така че да имаш достатъчно време за почивка след работа и още 3 часа ползотворна работа върху твоята идея. Създаването на такъв тип рутина крие огромен риск от "прегаряне" на мозъка, което от своя страна води до доста по-големи проблеми свързани с концентрацията, изпълняването на служебни задачи и още куп важни неща. Ако вече ти се е случвало да се почувстваш по този начин, препоръчвам ти и тази статия насочена изцяло към Burnout проблема.

Y

непряко от латинската дума probitatis, в превод честност. Вторият изключително важен урок който научих (уви по трудния начин) е честността.

Бъди честен с всеки, но най-вече бъди честен пред себе си!

Защо е толкова важно да бъдем честни едни с други? Преди години имаше период в който ми бяха нанесени доста сериозни щети от хора, на които имах пълно доверие и последиците от това се отразиха в пълна трансформация на мисленето ми и отношението ми към хората като цяло. Първоначално, когато започнеш да казваш НЕ на всичко и на всеки получаваш фалшивото усещане, че всичко е наред. Но не след дълго цялото това казване на НЕ, заради загубата на доверие в човечността на хората се изсипва с гръм на входната ти врата и осъзнаваш, че това всъщност не е решение на проблема.

Когато това се случи при мен си дадох сметка, че за да получиш честно и прямо отношение ти трябва да го заслужиш. За това започнах да бъда максимално директен и честен в разговорите ми с хората (дори и непознати). Да разбира се то не винаги е положително, но когато всичко е казано по точният и директен начин хората започват да ти отвръщат със същото.

Последният ми най-пресен пример за това е от преди няколко седмици, когато в багажника на колата ми се бе разсипала туба с антифриз. След като момчето на автомивката ме успоки, че няма нужда да изхвърлям задните седалки и багажното отделение в рамките на 12 часа той успя да изчисти и изпере целият салон и да не остави никаква следа от антифриз. Когато на следващият ден отидох да взема колата минах през близката сладкарница да му взема кафе не защото трябваше, а защото той прояви човечност и честност нагърбвайки се с моя проблем. На следващата седмица отивайки да взема колата преди да тръгна към офиса на фирмата същото това момче ме извика в гръб и ме почерпи за рожденият си ден.

Какъв е извода от тези няколко реда ли? Важно е всичко, което правим да бъде искрено, защото това което получаваме в замяна е еквивалент на това, което даваме.

S

отново непряко от латинската дума patientia, в превод търпение.

Малките неща са тези, които правят голямата картина. Имай търпение и изпипвай всичко в детайли!

Това е последният, но не по важност житейски урок който научих от третия ми ментор. Търпението е изключително важно и полезно качество. Използвайки го като сила, можеш да се оправиш в множество различни ситуации и също така да създадеш много по-добър продукт или пък да развиеш много по-добре идеята си.

"Силните хора са тези, които имат голямо търпение." - Р. Н.

В заключение:

Освен тримата ментори е изключително важно да намериш и човек който има много сходни на твоите интереси. Без значение от възраст и пол, намериш ли правилния човек това отваря големи възможности, както за взаимно развитие споделяйки опит и идеи, така и за бъдещи взаимни инвестиции, и колаборации.

Надявам се тази статия да ти е била от ползва, ще се радвам да ми споделиш мнението си от тук!